WycieczkaNaWegry.pl

Poznaj najpiękniejszy kraj nad Dunajem!




Węgry

Budapeszt cz. 25

Ważnym ośrodkiem leczniczym jest także Szechenyi-furdo w obrębie parku tysiąclecia Varosliget. Wody mineralne biją tu ze studni artezyjskich o głębokości 1248 metrów i mają temperaturę dochodzącą do 76 stopni. Leczy się choroby stawów i prowadzi kuracje rekonwalescenckie. Nie opodal kompleksu gmachów utrzymanych w stylu neorenesansowym czynne jest w lecie otwarte kąpielisko, dostępne dla wszystkich, nie tylko dla stałych kuracjuszy zakładu.

Nie sposób wymienić wszystkich kąpielisk leczniczych stolicy. Zakończmy więc ten krótki przegląd jednym z zabytkowych zakładów, który założony przez Turków - utrzymał w ciągu wieków swój pierwotny wygląd. Jest to kąpielisko Csaszarfurdo, znajdujące się blisko mostu Małgorzaty. Niegdyś uważano ten zakład za jeden z cudów cywilizacji, opiewali go tureccy poeci. Jeszcze w XVIII wieku, pewien podróżnik angielski poświęcił mu wiele uwagi, zastanawiając się, ile też pieniędzy musiał wydać sułtan Suliman na budowę i ozdobienie tego zakładu. Zapewne kosztowało to sporo, skoro solidne mury służą bez przerwy do dziś.


Mówiliśmy już o zabytkach, o tym, jak się w Budapeszcie mieszka, jak się wypoczywa w upalne dni, jakie pomniki zdobią jego place, a także o tym, jak się po mieście poruszać. Nie mniej istotną stroną życia w wielkim mieście są jego lokale gastronomiczne. Tym bardziej, że węgierska kuchnia ma bez przesady światową sławę. W jadłospisach wszystkich większych restauracji na świecie natrafić możemy na potrawy węgierskie. Szczególnie silny wpływ wywarła w ciągu wieków kuchnia węgierska na naszą gastronomię. Nic więc dziwnego, że każdy, kto odwiedza Budapeszt, pragnie skosztować miejscowych przysmaków.

Ale w tym celu nie musimy szukać najlepszych, najbardziej wytwornych restauracji. Zarówno bowiem w pełnych przepychu i powagi salach Mathias-pince, jak i w jadłodajniach III kategorii, wreszcie w barach szybkiej obsługi - wszędzie zostaniemy obsłużeni równie uprzejmie, wszędzie podadzą nam potrawy wonne i smakowite. Chłodne i aromatyczne wina dostaniemy zarówno w renomowanych winiarniach, jak i w małych barach Ital-bolt, gdzie pije się na stojąco, wpadając na chwilę podczas wędrówki po mieście. Kawa zaś, to specjalność Budapesztu, ma jednakową moc i smak nie tylko w eleganckich kawiarniach, ale i wszędzie, tam, gdzie szumią elektryczne ekspresy. Chwilami wydaje się, że nad całym miastem unosi się silna woń kawy. Ekspresy znajdują się w bufetach, barach, w wielu sklepach spożywczych, czasem w księgarniach, często nawet wprost na ulicy, w letnich ogródkach.

Czytaj dalej:
- Budapeszt cz. 1
- Budapeszt cz. 2
- Budapeszt cz. 3
- Budapeszt cz. 4
- Budapeszt cz. 5
- Budapeszt cz. 6
- Budapeszt cz. 7
- Budapeszt cz. 8
- Budapeszt cz. 9
- Budapeszt cz. 10
- Budapeszt cz. 11
- Budapeszt cz. 12
- Budapeszt cz. 13
- Budapeszt cz. 14
- Budapeszt cz. 15
- Budapeszt cz. 16
- Budapeszt cz. 17
- Budapeszt cz. 18
- Budapeszt cz. 19
- Budapeszt cz. 20
- Budapeszt cz. 21
- Budapeszt cz. 22
- Budapeszt cz. 23
- Budapeszt cz. 24
- Budapeszt cz. 26
- Budapeszt cz. 27
- Budapeszt cz. 28
- Budapeszt cz. 29