Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na przygotowanie popularnego deseru węgierskiego – rolady z kremem kasztanowym i wiórkami czekoladowymi.

Do przygotowania tego deseru węgierskiego potrzebne nam będą następujące składniki

  • 4 jajka (oddzielamy białka od żółtek),
  • 5 łyżek gorącej wody,
  • 155 g cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (8 g),
  • 105 g mąki pszennej tortowej,
  • 50 g skrobi spożywczej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;

Składniki na nadzienie węgierskiego deseru

  • 300 g kasztanów jadalnych (mogą być zamiennie kasztany bez łupin z puszki),
  • 255 ml mleka 3,2%,
  • 4 łyżki likieru pomarańczowego,
  • 6 płatków białej żelatyny,
  • 3 białka,
  • 155 g cukru pudru,
  • 2 łyżki kakao (DecoMorreno),
  • 315 ml śmietany do ciast i deserów (np. łaciate);

Składniki na dekorację węgierskiej rolady

  • wiórki czekoladowe do posypania;
  • dodatkowo – cukier.

Przygotowanie (deseru węgierskiego) rolady z kremem kasztanowym i wiórkami czekoladowymi

Na początek w misce należy ubić żółtka z połową cukru waniliowego oraz z cukrem pudrem. Natomiast w drugiej misce z białek ubijamy sztywną pianę i całość należy wymieszać z masą żółtkową. Następnie mąkę ze skrobią przesiewamy przez sito, dodajemy to wcześniej przygotowanej masy i całość należy rozmieszać i rozsmarowujemy równomiernie na blasze wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.

Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni na około 24-26 minut czasu. Następnie upieczone ciasto wyjmujemy na posypaną wcześniej cukrem ściereczką kuchenną i aby to zrobić ściągamy papier do pieczenia i zawijamy ciasto w ściereczkę. Aby przygotować nadzienie na początek należy kasztany naciąć ostrym nożem, ułożyć na blasze i pieczemy je około 19-21 minut czasu w piekarniku nagrzanym do 250 stopni, aż popękają nam łupiny. Następnie blachę wyciągamy z piekarnika i obieramy kasztany z łupin póki są jeszcze gorące. Następnie wkładamy je do rondla bądź garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym małym ogniu około 29-32 minut czasu pod przykryciem aby na zakończenie całość zmiksować. Do powstałej masy dodajemy kakao oraz likier pomarańczowy.

W między czasie namaczamy żelatynę w zimnej wodzie. Natomiast w misce z białek ubijmy sztywną pianę i stopniowo dodawajmy cukier puder. Następnie gotową całość rozmieszajmy ostrożnie z masą kasztanową. Namoczoną żelatynę włóżmy do garnka, podgrzejmy i rozpuśćmy. Do żelatyny dodajmy troszkę kremu kasztanowego i tak przygotowaną całość rozmieszajmy równomiernie z resztą kremu. Śmietanę ubijmy na sztywno i także dodajmy do kremu kasztanowego. I teraz całość schładzajmy około 30 minut czasu bez przykrycia w lodówce, aż nam masa zacznie zastygać. Natomiast wystudzone już ciasto rozwińmy ze ściereczki, posmarujmy połową kremu kasztanowego i ponownie zawińmy.

A resztą kremu posmarujmy roladę z zewnątrz, wygładźmy i posypmy wiórkami czekoladowymi. Tak przygotowaną roladę pozostało nam jeszcze wsadzić do lodówki przynajmniej na 2 godziny czasu.

źródło: https://www.slodkosci.pl/ – kuchnia, kulinaria, przepisy