Węgry, Balaton kulinarnie.

Węgry, Balaton kulinarnie.

Popularny kierunek

Węgry to ulubiony kierunek wycieczek i wyjazdów wakacyjnych Polaków. W letnie miesiące oblegane są przez naszych rodaków szczególnie wybrzeża jeziora Balaton. Na brzegach, nad piaszczystymi i trawiastymi plażami rozpościerają się tarasowo winnice. Węgierskie wina z winnic rosnących na wulkanicznych stożkach łączą przyjezdnych nad Balatonem serwują pyszne zupy rybne, buliony z makaronem, kluseczkami z wątróbki, oczywiście pożywne, pikante zupy gulaszowe. Węgry to królestwo zup. Zupa z kolorowej fasoli na zawiesistym wywarze z golonki z mięsem, plastrami kiełbasy. Węgrzy spożywają dużo mięs. Dania główne to kotlet schabowy, gulasz wołowy, dania z grilla, karp panierowany. Do tego szczególnie ulubione pikle, papryka i kapusta, buraczki w occie.

Typowe desery

Desery to naleśniki w różnych postaciach, biszkopt nasączany rumem. Z alkoholi zgodnie z przysłowiem “nie masz wina nad węgrzyna”. Każdy okręg ma swoje sztandarowe wino. Warto przybyć nad Balaton chociażby tylko na degustację wina w rodzinnych piwniczkach, e romantycznej scenerii wzgórz. Najsłynniejszym miejscem, gdzie organizowane są degustacje to Dolona Pięknej Pani. Dla tych, którzy wolą wina rozcieńczone, nad Węgry proponują jest białe wino z wodą.
Warto odwiedzić Wegry i Balaton choćby po to, aby przeżyć kulinarną podróż.

Budapeszt i jego atrakcje: co warto zobaczyć?